Witam posiadam sony ericssona s500 bardzo go lubie ale ostatnio zostawilem go przez przypadek na lawce w ogrodzie i zalal mi go deszcz. Wylaczylem go ale biedak juz mi sie nie chcial wlaczyc, skozystalem z porady na stronie se zeby plytke glowna wykapac w spirytusie. Tak zrobilem dodatkowo wszystkie styki( takie ktore wpina sie w siebie-podlozne) tez przeczyscilem spirytusem. Po wysuszeniu i zlozeniu telefonu, owszem cos zareagowalo bo zawibrowal i zaswiecila mi sie gorna klawiatura, pozatym slyszalem dzwiek i tu o zgrozo nic pozatym. Wyswietlacz nie zadzialal ani gorna klawiatura. Tutaj mam pytanie nie wie ktos z was co moze byc przyczyna?
Zaproszone osoby: 1
Model Telefonu: Nokia e51
Wiek: 19 Dołączył: 22 Mar 2008 czyli 258 dni temu Posty: 3213 Piwa: 6674/15 Skąd: Świdwin
Sztaby zlota: 5842 Nr Użytkownika: 15
Wysłany: 2008-06-04, 09:15
zalalo go ale pierwszy raz slysze o moczeniu w spirytusie lepiej trzabylo go rozlorzyc i wysluszyc suszarka na 100% doda nie zmiszczyla plytki chyba ze dlugo lezal w niej moze sie tak stac ze spirytus ja zjebal
_________________ Nie udzielam pomocy przez GG! Jeśli ktoś ma jakiś problem proszę opisać go na forum - od tego ono jest.
Zamiast pisać głupie posty lepiej postaw mi piwko.
Nie potrafisz zainstalować forum? Stylu? Modyfikacji?
Zgłoś się do mnie! - Usługi PHPBB!
Dołączył: 04 Mar 2008 czyli 276 dni temu Posty: 690 Piwa: 408/5
Sztaby zlota: 1287 Nr Użytkownika: 2
Wysłany: 2008-06-04, 21:58
nie powinieneś wyłączać telefonu tylko od razu wyciągnąć baterię,większość jak im telefon się zaleje to zaraz biorą chusteczkę albo susza na grzejniku co w większości przypadków nei jest skuteczne gyż woda wnikła w zakamarki i nie wysuszymy wszyskich elementów w ten sposób,należy zamoczony telefon wsadzić do wody destylowanej(nie przewodzi prądu)która pozwoli usunąć zanieczyszczenia,potem przemyć spirytusem
Karta pamięci:: 2000
Model Telefonu: w890i
Dołączył: 03 Lis 2008 czyli 32 dni temu Posty: 10 Postawił 17 piw(a)
Sztaby zlota: 2 Nr Użytkownika: 2022
Wysłany: 2008-11-09, 14:10
raf56 napisał/a
nie powinieneś wyłączać telefonu tylko od razu wyciągnąć baterię,większość jak im telefon się zaleje to zaraz biorą chusteczkę albo susza na grzejniku co w większości przypadków nei jest skuteczne gyż woda wnikła w zakamarki i nie wysuszymy wszyskich elementów w ten sposób,należy zamoczony telefon wsadzić do wody destylowanej(nie przewodzi prądu)która pozwoli usunąć zanieczyszczenia,potem przemyć spirytusem
Częściowo się z Tobą zgodzę . Nie potrzebne jest mycie żadną wodą destylowaną, a tym bardziej moczenie spirytusem. Wystarczyło wyjąć tylko baterię i dokładnie go osuszyć ... na 98% telefon by zadziałał ...
Jeżeli miniaczek rozbierałeś telefon trzebebyło się upewnić czy masz wszystkie listwy dobrze podłączone i czy styki nie są zaśniedziałe. Wszystko zależy też od tego jak długo moczyłeś płytę główną w spirycie. Jeżeli ją przemyłeś tylko delikatnie wacikiem to nie powinno mieć to żadnego negatywnego wpływu. Jak zalałeś ją całą tym spirytem to juz masz odpowiedź co mogło wyrządzić dodatkową szkodę ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum